De aardnoot

Wat zijn aardnoten?

De aardnoot, ook wel pindanoot, grondnoot, olienoot of apennoot genoemd, is eigenlijk geen noot maar een peulvrucht. Zoals bij andere planten bevindt de bloem zich bovengronds, en daaruit ontwikkelt zich na bevruchting een peul met meestal twee zaden. Daarna ondergaat de vrucht een bijzondere ontwikkeling: de stengel waaraan de peul groeit wordt langer en boort zich in de grond.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Pinda

 

Waar in de wereld wordt dit product geteeld?

De aardnotenplant is een eenjarige plant die afkomstig is uit Zuid-Amerika en door de Spanjaarden in de 16e eeuw in tropische en subtropische gebieden over de gehele wereld werd verspreid. De grootste producenten van aardnoten zijn China, de Verenigde Staten, Egypte, Argentinië en Zuid-Afrika. 

 

top 5 producenten van aardnoten 

Legende

  • Verenigde Staten
  • Argeninië
  • China
  • Zuid-Afrika
  • Egypte

https://nl.wikipedia.org/wiki/Pinda

Wat gebeurt er met dit product?

Pinda’s zijn met grote afstand de meest geteelde noten, met een jaarlijkse wereldproductie die de 40 miljoen ton overstijgt. Bovendien is de wereldmarkt voor pinda’s zeer stabiel, zonder grote pieken en dalen in de jaarlijkse opbrengst. 

In de Verenigde Staten worden de noten het meest efficiënt verbouwd. China zit met een opbrengst van zo’n 3,5 ton per hectare ook meer dan tweemaal boven het wereldwijd gemiddelde van 1,6 ton per hectare, terwijl India en Nigeria daar met 1,3 ton per hectare onder blijven. Cyprus en Israël zijn het productiefst, maar zijn zeer kleine spelers op de wereldmarkt.

Nederland is de grootste importeur van pinda’s ter wereld, met 300.000 ton, waarvan we vervolgens weer 115.000 ton verder verhandelen aan het buitenland. Het grootste gedeelte halen we uit Argentinië, waarmee we bijna een derde van de totale Argentijnse productie afnemen. De rest van onze pinda’s komt voornamelijk uit de VS, China, Brazilië en Spanje. Indonesië, Mexico en Rusland importeren tussen de 100.000 en 120.000 ton pinda’s per jaar.

 

 

Landen die aardnoten exporteren

Legende

  • Verenigde Staten
  • Argentinië
  • Indonesië
  • China
  • Rusland
  • Spanje
  • Brazilië
  • Mexico

http://notenspecialist.com/soorten-noten/pindas/statistieken/

Hoe verloopt de teelt?

In september en oktober worden de pindaplanten geoogst, waarna ze met de pinda's omhoog gelegd worden om te drogen. Uitgegraven pinda's bevatten 25 tot 50%vocht en moeten indrogen tot 10%of minder voordat ze opgeslagen kunnen worden. Pinda's hebben namelijk een vrij lange groeiperiode en er zijn 100 tot 130 vorstvrije dagen nodig om een plant te laten groeien. inda’s zijn eigenlijk geen noten maar de zaden van de pindaplant. Tijdens de groei brengt de plant gele bloemen voort die zichzelf bestuiven. Het bestoven vruchtbeginsel, dat het embryo bevat, bevindt zich in het uiteinde van een soort steel die omlaag begint te groeien, de grond in. In de grond komt het embryo dat evenwijdig aan de bovenkant van de grond loopt, tot volledige ontwikkeling en krijgt het de bekende pindavorm. Aan een enkele plant kunnen wel veertig pinda’s groeien. Pinda’s houden van een warm, zonnig klimaat met een matige hoeveelheid neerslag. De tijd tussen het planten en het oogsten kan variëren van 120 tot 160 dagen, afhankelijk van het pindaras en de weersomstandigheden. Om de pinda’s te oogsten, moeten telers de planten met stelen en al opgraven, ze ondersteboven keren en ze laten drogen zodat ze kunnen worden bewaard zonder dat ze bederven. Tegenwoordig gebruiken veel telers moderne landbouwmachines die hen in staat stellen in één handeling de stelen op te graven, van aarde te ontdoen en om te keren.

 

Zie hier nog een video over het teeltproces.

http://wol.jw.org/nl/wol/d/r18/lp-o/102003287

 

Hoe ziet de plant eruit?

Pinda’s zijn zaden, en uit zo een zaadje kan dus een nieuwe plant groeien. Om de pinda heen zit een zaadhuid en die is heel belangrijk want die beschermt de pinda tegen uitdroging en bacteriën. De kleine uitstulping binnenin de pinda noem men het kiemplantje. Dat is het begin van de pindaplant. Het lijkt natuurlijk niet op een plantje maar als je dit in de grond stopt komt er een nieuwe pindaplant. Om te kunnen groeien heeft het plantje natuurlijk voedsel nodig een daarvoor gebruikt die de rest van de pinda: ‘de zaadlobben’.

De plant heeft ook verschillende onderdelen:

  • De stam
  • De bloem
  • De peg
  • De wortels
  • De pinda zelf

(De pegSoms beschouwd als de eierstok van de plant, de peg spruiten van de stengel en duwt in de grond voordat de pinda te vormen begint. Het leven van een pinda plant is ongeveer vier tot vijf maanden. In de loop van die tijd heeft het de capaciteit om te produceren tot ongeveer 40 pinda's vóór het oogsten.)

 

Zie hier nog enkele foto's

http://www.schooltv.nl/video/de-pindaplant-hoe-groeit-een-pinda/

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb